Kronan­utställningen

Drunkningsscenen i Kronanutställningen på Kalmar läns museum. Foto Mats Neander.

Kronan­utställningen

länsmuseet i Kalmar finns utställningen om regalskeppet Kronan. Den är öppen året runt. I utställningen redovisas resultaten av de fortlöpande undersökningarna av vraket. Samtidigt produceras vandringsutställningar både internationellt och inom landet. Förmedling av kunskap sker också i form av föredrag, artiklar och rapporter.

I Kronanutställningen kan Du djupdyka i modeller, bilder, filmer, rekonstruerade miljöer och mängder av föremål, bärgade under närmare fyrtio års marinarkeologiska undersökningar av regalskeppet Kronan. Du hittar rekonstruktionen av amiralens kajuta, kanondäcket, en skalenlig modell av vrakplatsen med massor av detaljer, den typ av dykarklocka som man bärgade kanoner från vraket med under 1680-talet, och mycket, mycket mer. I ett särskilt rum kan Du se resterna av de kläder som besättningen bar. I skattrummet hittar Du Kronans två guldmyntskatter, varav den ena är Sveriges största, och dessutom två av Sveriges största marina silvermyntskatter. På ett flertal platser i utställningen finner Du prov på den mängd av skulpturer som prydde stormaktstidens största fartyg. Några är påträffade under vrakets babordssida, i den skyddande bottenleran, och därför särskilt välbevarade.

Överallt i utställningen hittar Du mängder med detaljer som berättar om livet ombord: möbler, smycken, musikinstrument, navigationsutrustning, sybehör, medicinsk utrustning, handeldvapen, tallrikar, bestick, pipor, snusdosor, spelbrickor. I bildspelet kan Du se, höra och uppleva Kronans historia, från byggandet av skeppet till tidpunkten för den ödesdigra katastrofen utanför östra Öland. Med storbildsvideon kan Du följa dykarnas spännande och tålamodsprövande arbete på 26 meters djup, i vraket av Kronan. Vision Kronan är en animation som under några minuter tar dig med på en hisnande färd från Kronans undergång till nutid, och sedan in i framtiden. På museets entréplan står de flesta av de drygt fyrtio bronskanoner som bärgats från Kronan sedan upptäckten 1980. Drygt hälften är svenska, resten krigsbyten från den europeiska kontinenten. I anslutning till kanonerna hittar du museishopen, där du kan köpa souvenirer med anknytning till Kronan.

Regalskeppet Kronan 1981 - 2021
Kalmar läns museum

Vänligen välj språk!
Please choose language!
Bitte wählen Sie eine Sprache!

Utställningen om Regalskeppet Kronan finns på Kalmar läns museum

Vägbeskrivning